Tuesday, March 2, 2010

Valobservatör Sundewall

Så jag arbetade som valobservatör i helgen. Nu skulle jag gärna skriva om det, men det får jag inte. Jag har nämligen förbundit mig att inte uttala mig i media, till vilka bloggar räknas har jag hört. Men den som vill veta kan kolla på OSCE/ODIHR hemsida. Rapporten där lyfter fram en hel del saker som också jag såg.

I en av vallokalerna i Shakrinav, distriktet där jag och Mr. Harada (se nedan) tillbringade större delen av dagen, stötte vi på en delegation från Ryska duman. Vi stod och observerade och plötsligt kommer en grupp om 5-6 propert klädda personer instormande. Vi har den feta lilla mannen, vi har den blonderade kvinnan med dålig klädsmak. Vi har de som ser så där ryskt bistra ut och hårda ut.

Deras mission var inte riktigt lika observatörig som vår. De tjoade, fick blommor och betedde sig snarare som på studiebesök än på valobservation. Om det nu finns ett särskilt sätt på vilket man borde uppträda, jag tycker ju det, så passade de inte riktigt in.

Plötsligt la damen med det blonda håret blicken på mig och stegade snabbt fram. Vart är jag i från, jaså Sverige. Hon spände sina ögon i mig, doften av hårspray och parfym var överväldigande. Hon sa:

-Våj Socialist? Är ni socialist?

Vad skulle jag säga. Här står en rysk dam och blänger på mig och undrar om jag är socialist? Vad förväntar hon sig för svar?

- öööööh, njet, svarar jag trevande. Men jag tänker att det inte låter bra, det måste till något mer.
- nå, maja mama bila socialist kagda bil savjetski sajos! men min mamma var socialist under sovjettiden! säger jag, glad över att åtminstone någon, någongång, varit socialist.

Hon tittar trevande på mig och undrar vilket parti som är mitt. Jag försöker förklara att jag är liberal. Liberaldemokrat undrar hon? Visst, säger jag. Liberaldemokrat låter bra.

-Liberaldemokrat - som Zhirinovsky! säger hon glatt. Nej, för bövelen tänker jag, inte som den dårpellen som 1991 gav vallöften om gratis vodka om han vann valet. Jag vänder mig till mannen som står brevid mig och försöker förklara att i Sverige där är liberaldemokrater helt normala människor. Han nickar och pekar på den korta tjocka mannen och säger - han där är liberaldemokrat, och sitter i Duman (det ryska parlamentet).

Den korta tjocka mannen stegar glatt fram för att hälsa. Vi byter visitkort och han tror att jag är en partifrände. Det är lönlöst att värja sig. Jag är som Zhirinovsky. Jag står för populism och vallöften om gratis rusdrycker. Det är det jag representerar. Inte fria och demokratiska val.Mr Harada har lovat att han aldrig kommer jobba som valobservatör igen. Tyckte inte om, inte alls. Men visst hade han ett fint paraply!

Valsedeln i parlamentsvalet. Man röstar emot och skall alltså stryka alla utom den man vill skall få ens röst. Lätt att göra fel.

Rösterna förpackas efter avslutad räkning

Fyra val räknades samtidigt. Två lokala (gula och blåa sedlar) och två nationella (vita)

Proceduren när valurnorna tömdes. Runt 20 observatörer var på plats vid den här lokalen. Partifunktionärer, internationella observatörer och lite annat löst folk.

2 comments:

  1. Dr. Sundewall and Mr. Zhirinovsky - lysande..! :-D. Så ditt rätta jag börjar krypa fram ;-). Tsk tsk, skylla på mamma sådär ;-)

    ReplyDelete
  2. Hej, Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med er då jag själv är intresserad av att verka som valobservatör. Jag nås på: Hansf87@hotmail.com

    Tack,
    Hans

    ReplyDelete