Tuesday, January 12, 2010

Gott nytt år!

Den Tadzjikiska staten har beslutat bygga ett nytt vattenkraftverk i Rhogun. Det kommer bli ett dambygge av enorm storlek, antagligen till och med större än den 300 meter höga dito i Nurek.


Bygget är viktigt för att trygga den framtida elförsörjningen. Idén verkar alltså i grunden bra. Men finansieringen lämnar en del att önska.


För att få in det kapital som krävs mer eller mindre tvingar staten medborgarna att köpa aktier för att finansiera bygget. Alla skall med. Det är officiellt frivilligt att köpa aktier, men fler och fler rapporter kommer in som berättar om hur frivilligheten i praktiken är obefintlig.


Det rapporteras om studenter som tvingas köpa aktier för att få tillåtelse att skriva sina tentor. Minst 100 somoni, vilket kan tyckas lite, men är mycket för de allra flesta studenter. Anställda på universitetet har det ännu tuffare, aktier för minst 1000 somoni skall frivilligen köpas. Och om frivilligheten inte räcker som incitament så hotar man med att helt enkelt hålla inne lönen. En lön som inte är hög, kanske 500 somoni i månaden.

Gott nytt år – du har 2 lönelösa månader att vänta.


Spontant kan man tycka att mastodontbyggen av den här kalibern inte borde vara omöjliga att finansiera med hjälp av utländska investerare. Men det blir svårt i ett land som är bland de mest korrupta i hela världen (158e plats av 180 i Transparency Internationals corruption index). Och som är omgivet av länder som rankas ännu lägre. I ett oförutsägbart klimat tenderar investerare att dra öronen åt sig.


Man kan också tycka att det stora statliga aluminiumföretaget TALCO, som förbrukar nästan hälften av elen i landet, kunde bidra mer. TALCO har sagt att de skall köpa aktier för 25 miljoner dollar, men det är en spottstyver av de dryga 3 miljarder dollar som bygget förväntas kosta. Samtidigt har beräkningar gjort gällande att TALCO, som dessutom får köpa el till subventionernade priser, går med vinster i månghundramiljonerdollarklassen.


Bad governance – dålig samhällsstyrning – får helt nya dimensioner. Staten mer eller mindre konfiskerar medborgarnas pengar. Samtidigt åker presidenten till Bryssel och ber EU om stöd till det område i Pamir som precis efter nyår drabbades av en jordbävning.

No comments:

Post a Comment