Friday, November 20, 2009

Elen i landet

En kontroversiell fråga i Tadzjikistan är elen. Landet producerar större delen av året tillräckligt eller till och med mer el än de behöver. Men under vintern har man ett underskott och det täcks genom import.

Nu har dock Uzbekistan, den syrliga grannen i nordväst, bestämt sig för att lämna det centraasiatika elnätet - så Tadzjikistan kan inte längre importera från dem. En anledning är dispyter kring det pågående dammbygget i Tadzjikistan som kommer påverka vattentillgången i Uzbekistan under flera år framöver. Det behövs knappast sägas att de två länderna inte är bästa polare.

Effekten av allt det här blir såklart elbrist och ransoneringar. Än så länge har vi inte märkt så mycket i Dusjanbe, men på landsbygden är elen begränsad till 5-7 timmar per dag. Och värre lär det bli ju längre in i vintermånaderna vi kommer.

Det hela är en smula oroväckande eftersom vi med el och full effekt på radiatorerna ändå har svårt att få upp temperaturen över 18 grader i huset. Vi får se hur det slutar, fortsättning lär följa.

1 comment:

  1. ahh... the evil nitwits of Uzbekistan...

    http://www.youtube.com/watch?v=b2i5ShKaASc

    ReplyDelete