Sunday, October 25, 2009

Hajk

Med mor på besök bar det självklart av på hajk. Många på plats denna gången. Det är fascinerande hur många olika nationaliteter en exkursion i bergen kan samla. Ungrare, ryssar, spanjorer, amerikaner, svenskar, tadjiker, fransmän – för att nämna några. Alla går vi tillsammans bland människor och får vid en kurort i klassisk sovjetstil.

Naturen är nu klädd i höstskrud och allt var bedårande vackert i gult, rött och jordens bruna toner. Birgitta mös som bara den och fascinerades över hur det inte blåser. Alls! Allt var stilla. När man passerar en liten topp kan det komma en enstaka bris men annars är det som att vinden inte ens existerar.

Heta hajkare.

Muppig hajkare.

Många hajkare

Hösthajk

Besök och marknad

Jespers mor är på besök och första dagen ägnade vi åt den gröna marknaden. Förutom en del matfynd så köpte vi också några fantastiskt vackra hallmöbler. Birgitta smygfotograferade allt och alla på stan. Inklusive bistra poliser, intet ont anandes att den leende kvinnan med kameran vid bröstet hade storstilade spionplaner.

Jesper förhandlar, föga framgångsrikt. 45 kronor för ett kilo pinjenötter är ändå hyggligt.

Sötsaker med matchande försäljningstant

Nya hallmöbler, 65 kronor.

Några av många söta barn

Thursday, October 22, 2009

Dagens outfit

I ett försök att konkurrera med den sanna fashionistan Elin Kling bjuder vi här på dagens outfits.

Morgonrock: Åhlens 2006, klänning: Tjalla Malla
pyjamasbyxa: outlet San Francisco, strumpor: egna
sjal: outlet Kalifornien

chapan: bazaar Dusjanbe, kofta: H&M
jeans: APC, strumpor: egna, accessoar 1: katt
accessoar 2: nutella

Kommentar: Ett trovärdigt och trendigt bevis på hur olika kulturstilar kan mötas. Till detta kan läggas en fantastisk blandning och ett uttrycksfullt användande av olika material som visar prov på innovation och nytänkande. Sen är ju lager på lager alltid lika hett och rätt i vintertider. Detta sammanvägt gör de här två modellerna till excellenta framtida modebloggare.

Elektriker - njet

Något har hänt med ett av eluttagen i köket och vi är inte elektriker nog att förstå vad. Så tills vidare har kaffebryggaren en ny plats i vårt hem. Praktiskt nära duschen om man skulle bli kaffesugen där.


Filmpremiär

Hemma nalkas snart filmfestival. Luc Besson, Susan Sarandon med flera kommer dit. Men här är det inte så illa heller, för det har varit europeisk vecka här i Dusjanbe. Allehanda dignitärer såsom ambassadörer och andra potentater har frekventerat tillställningar med europesika förtecken.

Ett inslag i veckan var filmfestivalen på kinoteatern runt hörnet från oss. Igår tog vi oss äntligen dit för att se på Absurdistan – en tysk film som nog skall utspela sig någonstans i centralasien – exakt vart är dock oklart.

Det är en klassisk kärlekshistoria, med sexualdebuten i fokus, som sätts på prov genom en schism mellan byns män och kvinnor. Ömsom tramsigt men också väldigt roligt.

Utöver denna filmfestival så verkar det dock vara sparsmakat med textade filmer. Tur att vi båda börjar få lite schwung på ryskan.


jag skall inte avslöja för mycket, men de får göra det till slut.

Sunday, October 18, 2009

Saras första cykeltur

Sara tog sin första cykeltur idag. Eftersom hon inte hade rakat benen var det långa brallor som gällde. Annat var det med Jesper som glatt cyklade runt och visade sina väloljade och skinande ben för Dusjanbes invånare. En mycket fin tur i det härliga och varma höstvädret.

Mountainbike är ett måste för att klara terrängen. Min MTB klarade det galant, och jag blev riktigt sugen på att snart ta en ny tur.



Förlovningshajk

För två veckor sedan var vi på hajk. Jeppen anade intet ont om vad som komma skulle. Vi gick upp som pojk- och flickvän och kom ner som fästman och fästmö.

Och det gjorde inget att vi förlovade oss på en väldigt vacker plats i bergen norr om Dusjanbe. Nu har vi för alltid en speciell plats i vårt hjärta här i Tadzjikistan.


Glaciären där det hände, alldeles vid den där stora stenen som skymtar uppe till höger

Halt! Matsäck!


Tadaa!

Friday, October 16, 2009

Cementfabrik i teori och praktik

I utkanten av Dusjanbe ligger en cementfabrik som nog sett sina bästa dagar. Det försöker man dock kompensera med att väggen utanför är smyckad med samma fabrik (och andra Tadzjikiska höjdpunkter) i sina glansdagar.

Cementfabrik i teorin


Cementfabrik i praktiken


Thursday, October 15, 2009

Musse igen

Alltså jag lovar, det här skall inte bli en kattblogg. Men lite måste vi få frossa i vår nya familjemedlem.

Vi kan stolt meddela att Musse numera kan dricka själv (hjälpligt) och även självmant kissa på för ändamålet utlagd sand.


Wednesday, October 14, 2009

Den stora damen och en taxi

Enligt doktorn, som jag besökte förra veckan, finns det två restauranger i Dusjanbe som jag (vi) ska hålla oss till, Hyatt Hotel och La Grand Dame.
Hyatt - check. Inget speciellt, en panini för 100 spänn som jag kunde gjort nästan lika bra själv. La Grand Dame - check. Jag hade lite sett fram emot att gå dit för det flesta talar väl om det..Kanske har de bott här för länge bara och i jämförelse kanske det ÄR bra. Vi var i alla fall ganska ensamma där och väntade på maten länge, länge. Men det fanns en liten europeisk känsla över stället och det var ganska trevligt att bara sitta där en stund. Maten var verkligen inget att skryta över och det känns sådär att av hälsoskäl vara hänvisad dit..Kanske ska man inte tolka doktorn alltför bokstavligt..

Vi tog en taxi hem, på lite knagglig ryska fick jag fram vart vi skulle. Killen hade en relativt modern, avancerad stereoanläggning i bilen och han drog på högsta volym. Musiken var obestämbar men med säkerhet hade jag inte hört den innan. Så satt vi där i bilen, taxin stannar vid ett rödljus på Rudaki, och det infinner sig en lustig känsla...som att man är med i någon film. En ganska tragisk film men ändå fin, och lite surrealistisk. Jag frågade killen vad bandet som just då gick in någon typ av dragspelstechno-session hette. Det hette tydligen Dado och var från Uzbekistan. Ska se om jag kan hitta deras skiva någon dag.

Tuesday, October 13, 2009

Katt med två ögon

Musse har ju haft problem att öppna sitt högra öga som varit ihopkletat och inte sett någe vidare ut. Igår så lekte vi därför veterinärer. Utrustade med ett antal tops och varmt vatten tvättade vi omsorgsfullt och visst gjorde det susen. Numer har katten två och inte 1-1,5 ögon.


Monday, October 12, 2009

Marknad

Igår besökte vi Siljåni Bazaar - den gröna marknaden. Det var som att förflyttas från sovjet till mellanöstern på ett ögonblick. Musiken, lukterna och i viss mån tempot var väldigt mellanösternlikt.

Det mesta här är billigt och det är ännu billigare på Bazaar. Pruta! säger min ryskalärare, men det är svårt när morötter och lök kostar 1-1,5 kronor kilot. Det enda som inte är billigt är importerade grejer. Avokado, till exempel, går loss på 25 kronor - styck!

Vi köpte massa saker: vattenslang, glödlampor, frukt, grönsaker och så den här vackra tekannan.


Dagens Musse

Musse börjar växa till sig och så sakteliga ökar öppningen av hans andra öga samt upptäckarmod. Modern verkar nu tycka att hon gjort sitt och är inte längre intresserad av att mata sin avkomma utan kommer endast för att äta upp sig själv. Nix, den katten gick inte - så nu är hon portad.


Friday, October 9, 2009

Ny familjemedlem

Igår kom grannkatta springande med en gåva - en av hennes kattungar! Hon lämnade smidigt bort den i vårt förvar genom att lägga den i en papperpåse i sovrummet. Vi smälte förstås totalt och adopterade den glatt. Modern kommer och matar några gånger per dag och däremellan blir det välling genom spruta.


Mitt namn är Musse!

Wednesday, October 7, 2009

City of Neon

Tadzjikistans president verkar fasligt förtjust i neon. Nedan ett smakprov från en kvällsvandring.

Neonklockan vid monumentet av Isamli Somoni

Utrikesministeriets prydnader - Arvfurstens palats i Stockholm hamnar i lä

Random byggnad

Fler gyldene träd

Thursday, October 1, 2009

Dagens bilder

Tog mig en cykeltur i västerled.

Buss som sett sina bästa dagar

Avenyn på väg in mot Dushanbe västerifrån, Amerikanska ambassaden ligger precis till höger, men jag tordes inte fotografera den. Nog ett klokt beslut.

Monument är grejen här i Tadzjikistan. Här infarten till Dushanbe.


Rondellhundar släng er i väggen - här vet man hur man pyntar en cirkulationsplats!

Tror ni de har satellit-tv i det här huset?